Jdi na obsah Jdi na menu
 


O. Henry - výpisky z díla

28. 2. 2011

image002.jpg

O. HENRY

(1862-1910)

Americký spisovatel,

autor krátkých, vtipných povídek, plných slovních hříček, živých charakterů a nečekaných rozuzlení.

Posuďte sami podle následujících ukázek:

 

 Prasečí morálka

Počítám, že jsme tak asi zrovna tolik morální a malátní obec, jak jen se tady v horách vůbec najde podle sčítání veřejnejch umíněností.

 

Ponechávajíce stranou takové všední hříšky, jako je zvyk zabíjet lidi, copak jste tak dalece dokázal v oboru nepřímého loupežnictví nebo nežalovatelné spořivosti?

 

 

Katedra filantromatematiky

A tehdy mě napadla ta myšlenka na filantropii. Tak si myslím, že dřív nebo později ten nápad dostane každý vyžírka a podfukář.

         Když člověk podvede veřejnost o nějaké větší peníze, začne dostávat strach a rád by aspoň dílek z lupu vrátil. A když se na to díváš zblízka, a všimneš si, jak tu svou dobročinnost provozuje, uvidíš, že se pokouší vracet to zrovna těm lidem, kterým to vypálil.

 

Vlastnictví tolika peněz najednou mi začalo kazit zdraví filantropitidou.

 

Filantropie je z nejvýnosnějších soudobých vyžírandiček.

 

 

Jak oloupili vlka

Ctihodný až hrůza.

 

 

Policajt a chorál

Hrdému duchu jsou dary dobročinnosti zataraseny. I když ne mrzkým penízem, přece se za hodnoty přijaté z ruky filantropie musí zaplatit; ponížeností ducha nutno vyvážit každou maličkost.

 

 

Romance čumilů

Početný kmen čumilů na celém světě je zvlášť citlivý na svatby. Jsou to však pesimisté kostelních lavic. Dělají si šašky ze ženicha a posmívají se nevěstě. Přicházejí se na vaši svatbu vysmát, a kdybyste unikl z Amorova zajetí na bledém komoni smrti, přijdou vám na pohřeb, usednou v kostele do téže lavice a budou plakat nad vaším štěstím.

 

Tlačili se jako dobytek, prali se, mačkali, naráželi na sebe, padali, šlapali po sobě, aby viděli, jak děvče v bílém závoji získává licenci k tomu, aby mohlo prohledávat muži kapsy.